måndag 2 juli 2012

Sommarpratarna 2012

Innan vi gick på sommarlov fick vi uppleva glädjen att Sverige vann Eurovision song contest och vår prinsessa Estelle blev döpt. Sommarlovet har nu inletts och så har även sommarpratarna. I juni har vi blivit underhållna av Anja Pärson, David Hellenius, Christina Lampe-Önnerud, Jo Nesbo, John Guidetti, Karin Falck ,Trita Parsi och Yngwie Malmsteen. Vi har en spridning i ålder mellan 20-80 år. Vi har en spridning i yrkesval där vi har två idrottsmän, tre inom film, tv och teater, varav en även är författare. En som håller på med musik som yrke, men många som håller på med musik privat, en statsvetare, en politiskt engagerad och en global entreprenör. Tyngdvikten ligger på kreativitet och prestationer. Om vi skall försöka uppskatta en spridning av livserfarenheter så ligger likheterna i viljan att lyckas och olikheterna i familjeförhållanden, vägar dit, värderingar, personliga egenheter och erfarenheter. Ur ett jämställdhetsperspektiv så är det lika många kvinnor som män och lika många med svenska som utländska rötter. Alla har något att säga och vissa är mer underhållande än andra.

Förutom våra fantastiska sommarpratare som berättar för oss om livet så har det hänt en del viktiga, roliga och tråkiga saker i världen. Sverige åkte ur EM i fotboll. Finalen stod mellan Spanien och Italien, där Spanien vann. Vi har haft parlamentsval i Grekland och Frankrike. Vladimir Putin har tillträtt som Rysslands president. Egyptens f.d president Mubarak har dömts till livstids fängelse. EU diskuterar hur vi skall hjälpa Grekland och Europa ur den ekonomiska krisen. Diskussioner kring utgång ur EU eller i alla fall euron förs.

För att återgå till mina sommarpratare så följer här en kort resumé av hur jag har uppfattat dem. Jag har orättvist nog gett dem olika stort utrymme, men det ligger i intresset av hur jag har uppfattat dem och hur mycket av det som de har förmedlat som jag har tagit till mig. Detta inte sagt att ni inte skulle uppfatta dem annorlunda, och det hindrar er inte heller från att gå in och lyssna och bilda er en egen uppfattning. Är det någon som verkar intressant så gå gärna in och lyssna på SR.

Anja Pärson (Skidåkare 30 år) talar om hennes idrottsprestationer och det som hon offrat och vunnit för att kunna prestera. Hur hon idag kan längta tillbaka till detta, samtidigt som hon idag väljer ett nytt liv. Ett liv där hon måste möta känslor och verklighet. Där hon måste ta itu med saker som hon tidigare har kunnat ignorera med ursäkten att hon måste prestera och ägna sig åt skidåkningen. Hon berättar om sin relation till Filippa och hur svårt och roligt det är att en konstnärsjäl och en idrottskvinna skall lära sig att leva tillsammans. Hon talar ut om sin homosexualitet med uppmaning att inte bli gjord till en ikon. Att andra inte skall använda henne för att föra fram sina åsikter. Hon är Anja! Hon vill äga sitt kändisskap. Hon vill bestämma när hon skall vara känd och när hon skall vara Anja.

David Hellenius( Programledare 40 år) berättar ärligt och nära om viljan att bli skådespelare, drömmen dit, vägen fram och hur livet ser ut idag. Han berättar om hans liv som liten och blyg, från att inte prata till att prata för mycket om fiaskon och livet. Han är väldigt ärlig i sina beskrivningar och hans övergångar mellan tal och låtar är väl genomtänkta. Han tillägnar Renee och hans son lite utrymme och väljer en låt till sonens ära. Han talar om kontrollbehov, inbillningssjuka tankar, och andra psykiska föräldradrag som han lever med. Allt framfört med humor och personlighet. Mycket underhållande!

Christina Lampe-Önnerud (Global entreprenör 45 år) berättar om uppväxten i Ludvika och om kärleken till kemi. Hon är uppvuxen av en far med tyskt ursprung, som efter kriget flytt till Sverige. Om hur fadern som hennes förebild forskade, gjorde affärsresor och kom hem och berättade om alla möten, kulturer och tankar om nyskapande. Mamman var lärare och kärleken mellan henne och fadern var kärlek vid första ögonkastet. Hon forskade kring batteritekniken för att hitta nya energilösningar. Idag har hon företag och många patent.

Jo Nesbo (Författare 52 år) berättar om sitt författarskap. Han pratar om lögner, historier och sanningar och hur dessa historier förlänger livet. Han berättar om hans erfarenheter som ekonom, musiker och författare. Idag är han känd som författare och hans verk har även blivit filmatiserat, men han berättar hur det var när han fått visa legitimation, inte fått tillgång till författarrabatt och hur det känns att vara ”känd”, men att inte bli igenkänd.

John Guidetti (Fotbollsspelare 20 år) Han berättar om olika matcher, olika mål, en sjukdom, en återkomst, hur han assisterat Zlatan, hur det känns att göra mål och vad hans fans har sagt. Trots hans unga ålder så har han alltid fått spela med de bättre, de som varit äldre och idag med de bästa.

Karin Falck (Regissör 80 år) Hon inleder med att prata om det oförklarliga och om personer som kan hitta saker som är försvunna. Hon tror på småknytt. En spådam hade fått kontakt med hennes avlidna man Åke. Nu säger hon att hon är botad från tron på det övernaturliga. Att det är bluff. Därefter börjar hon berätta om Uri Geller som kunde få klockor att börja fungera och som kunde böja skedar. Hon talar om trolleri, övernaturligt eller hallucinationer. Lite tror hon nog fortfarande... Hon berättar om avskedet till sin pappa. Värmländskan blev Stockholmska. 1938 före välfärdstatens tid innan andra världskriget och ransoneringar och skyddsrum, då växte hon upp tillsammans med hennes mamma. Hon pratar om kärlekar, livet på sjön, att bli farmor om rynkor och felaktiga kläder. Om skillnaderna i tid och ålder och hur perspektiven påverkas och utmanas. Om charmen i ett barns sanningar.

Trita Parsi (Iranexpert 38 år) Han berättar om hans flykt från Iran. När de kom till Sverige hamnade de först i Uppsala. Pappan var anklagad för att ha stött den gamla regimen. Han fick åka tillbaka till Iran för att rentvå sitt namn. Trita var rädd att det var sista gången han skulle se sin far. Pappan blev rentvådd och tog flyget tillbaka till Sverige. Till skillnad från de andra barnen lekte Trita med sin bror lekar om revolution, kamp och död. Ju mer realistisk död, desto större bonuspoäng. Han berättar om utanförskapet och hur stoltheten gjorde att de sköt tillbaka. De var stolta över att vara utanför, trodde de då. Idag har Trita barn. Han ville inte att hans barn skulle känna att hemma var någon annanstans. De bor i USA. För att barnen skall bli ett med alla sina tre kulturer, kan de alla tre språken. De talar flytande svenska, amerikanska och persiska. De har tre namn. Ett persiskt ett arabiskt och ett fornnordiskt. De firar jul, midsommar, amerikansk thanksgiving och persiskt nyår. De läser Alfons Åberg och persisk mytologi för barnen. Man behöver aldrig ge upp en identitet för att bli en amerikansk identitet. I USA är det fullt naturligt att ha flera identiteter. Det konceptet har inte riktigt slagit rot i Sverige. Jag heter Trita Parsi och är iranier-svensk- amerikan. Tillsammans med Hillary Clinton, USAs främsta tidningar och den organisation som Trita skapat, drev de debatten om krigen i Mellanöstern framåt. Att inte skapa ytterligare ett Irak i Iran med samma fundamentalism som skett på 80-talet. Trita reste till både Iran och Israel för att kartlägga relationer. Han vågade riskera eftersom det fortfarande var en mindre chansning än den hans far hade gjort när han återvände till Iran. På grund av de böcker som han har skrivit kan han idag inte återvända till Iran. Han vill idag skydda sina barn från flykten och traumat. Han vill att de skall kunna välja alla sina identiteter och att drömmen på ett självständigt Iran även blir deras dröm.

Yngwie Malmsteen (Kompositör 49 år) berättar om hur hans uppväxt i en musikerfamilj präglat honom och hans uppväxt. Han berättar om hur gitarren som han fick som barn förändrade hans liv. Trots att han lärt sig att spela flera olika instrument var det alltid gitarren som stod honom närmst. Han gillar att spela så snabbt, så svårt och så avancerat som möjligt. Som tonåring åkte han till en studio varje jag och spelade in hårdrock och rock. Sedan började han blanda klassisk musik med rock och skapade sin egen musik. Idag är han erkänd som en av världens bästa gitarrspelare.

Juli inleddes med Klara Zimmergren, idag lyssnar vi på Amirzai Sangin och imorgon hör vi Emma Wiklund och därefter fler se:


Här kan ni också lyssna på de sommarpratare som har varit. Har ni smartphones så kan ni ladda ner SR radio som app och lyssna både på sommarpratarna, vetenskapsradion, nyheter, kulturnytt, P3, musik eller det som ni är intresserade av. Hoppas att ni njuter av sommaren! Vi ses i augusti!